Vitt på taken....och ännu vitare ute i skogen, men allt på bild får ett blått skimmer över sig en mulen dag som denna.
 

Det blev en kall lördag med hela -18,5 grader under förmiddagen. Men en kortare promenad blev det dock..Bara att konstatera att vintern är här nu. Och att skidspåren väntar ute vid el-ljusspåret..

I år har jag lovat mig själv att inte bara tänka tanken "Åka skidor.." utan även skrida till verket och plocka fram stavarna, pjäxorna och skidorna och lära mig hur man upprätt tar sig runt i 2,5 km-spåret..och framförallt hur man svänger och bromsar i nedförsbackarna. Det gick si sådär i fjol och året innan så det blev inte så många skidturer. Men nu har jag laddat mentalt, och samlat nytt mod, i ett år igen, så..


Hemma i trädgården verkade småfåglarna glada över att det serverades mat ute i kylan.
Domherrar och grönfinkar har dominerat i antal....och man kunde lätt konstatera att domherrarna är betydligt lugnare och fredligare....än grönfinkarna, som med jämna mellanrum hamnade i heta diskussioner med varandra.Äntligen fredag..

..och ledigt från jobbet i morgon!

Under veckans fem arbetsdagar hinner man längta otroligt mycket efter att få tillbringa några timmar ute i dagsljus. Den här årstiden är det verkligen becksvart ute både på morgonen när man far till jobbet och på kvällen när man kommer hem..

Varje kväll när man pulsar ut i snön och fyller på fågelfrön undrar man nyfiket vilka gäster man haft där ute under dagen..av spåren att döma är de ganska många och av variernade storlek. Även fyrfotade gäster verka ha varit på besök.

 I morgon bitti ska jag dricka morgonkaffet vid köksfönstret och att kolla läget vid fågelborden, det är då ett som är säkert.


Så här såg det ut där ute i morse kl. 06.30:
 Inte ens skatorna var vakna..

..och det har vräkt ner mer snö under det gångna dygnet. Vår snömätare visar nu på hela 27cm....och har man, som jag, frivilligt flyttat hit upp ska man väl jubla över allt det vita..
Nåja, jag väntar med det ett tag till, och ser i stället fram emot morgondagens många hungriga gäster vid fågelbordet och en lång, vintrig skogspromenad!

Vädrets makter..

..ser ut att fixa en juligt vit första advent.

Under de tre senaste dagarna ha det snöat sammanlagt drygt 20cm fluffig, vit snö.
Smågranarna i skogsdungen vid busshållsplatsen ser i nattmörkret ut att ha klätt sig i spökdräkter.Hoppas minusgraderna håller i sig till helgen.. då blir det stämningsfullt att gå på årets första julmarknad..


En utmärkelse..

..fick den här bloggen idag från Kimmo i Finland!

Jag tackar hjärtligt för den, och för de fina ord han motiverade med på sin blogg!


Kopierar här in reglerna för awarden från hans blogg:


1.     Din uppgift blir nu att själv nominera 5 andra bloggar som du själv uppskattar.

2.     De som mottagit awarden, och vill skicka den vidare, ska lägga upp en bild på den.

3.     Länka till den bloggen du fick den ifrån.

4.     Ge den vidare till fem andra bloggare & länka till deras sidor.

5.     Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.
Jaha.. fem stycken bloggar som jag uppskattar.. Det finns många att välja bland, må jag säga.. men eftersom den här bloggen mer och mer blivit en "fågelskådarblogg" under den senaste tiden uppskattar jag naturligtvis extra mycket bloggar där fåglar finns att skåda lite då och då..

Fyra trevliga sådana bloggar är dessa:


Lintutorni (Fågeltornet), där man får ta del av tre olika fågelskådares fina bilder och texter.. Blev jätteglad när bloggen dök upp i våras!


Hans Johansson, en fågelskådare som på ett trevligt sätt i både text & bild delar med sig av sina, och Morris´ turer ute i fågelmarkerna.


Waerns Trädgård, en bloggerska som berättar om trädgård och andra intressanta saker, visar vackra bilder och sist men absolut inte minst: Gillar fåglar! Och att fotografera dem!


Beas Trädgård, en annan "trädgårdsvän" i bloggvärlden, som skriver om, och fotograferar naturupplevelser på ett sätt som verkligen tilltalar mig. Även hon verkar vara en äkta fågelvän..  


Den femte bloggen som får utmärkelsen är

Plommenad, vars "plommenader" jag blivit alldeles beroende av att få följa med på i stort sätt dagligen. Härliga bilder med text som får en att tänka till, le, förundras..ja, helt klart en mycket läsvärd blogg!


Därmed önskar jag alla bloggare en trevlig tisdagskväll!

Ledig lördag..

..och gråmulet, dimmigt och kallt, drygt -10 grader under hela dagen.. typiskt.

Jag hade ju tänkt mig en lång skogspromenad i vintrigt, vackert soligt landskap idag.


Och hade verkligen inte tänkt skiva ett fågelinlägg idag. Har liksom fått nog av det under veckorna. De flygande vännerna ute i trädgården är trevliga..men längtade faktiskt efter andra slags foton just nu.

Men så hände sig följande..


Under den gångna veckan har jag ett flertal gånger under lunchtid passerat ett bostadsområde med många rönnar. Hörde redan i måndags ovanliga ljud uppifrån träden och spanade en stund.. Såg till min stora glädje att det var en flock tallbitar som rastade uppe i träden. De kalasade på rönnbär som blivit kvar efter sidensvansarnas måltider.

Tallbitar är verkligen vackra fåglar.. och dessutom orädda.

Både i onsdags och i går gick jag förbi samma rönnar under lunchrasten.. och såg tallbitar i mängd. De var nästan inom räckhåll.. riktigt nära vägen. Riktigt trevlig vinterfågelskådning på nära håll, t.o.m. utan kikare, alltså.

I går ångrade jag verkligen att jag inte tänkt på att ta med kameran någon av dagarna.


Så blev det då lördag och lunchtid här hemma.. Nämnde för Per att vi kanske skulle chansa och åka en sväng bort till rönnarna.. Kanske, kanske fanns där några tallbitar kvar även idag.

Kameran packades ner i väskan denna gång..

..och väl framme vid mitt jobb kändes bilfärden dit värd varenda krona och minut.


Det fanns en flock tallbitar uppe i rönnen även idag.

Vilken lycka för en skådare som inte är bortskämd med fågelskådning vintertid..

..och tallbitar till råga på allt, som jag aldrig förr lyckats fotografera.


Så det blev fågelinlägg idag med. Av en ren slump.


"Mitt i maten" känns som en bra rubrik till dagens tallbits-foton:


Grönfinken..

..ytterligare en av gästerna vid fågelbordet.


Hannen....och honan....håller koll uppe i björken....medan deras kompisar äter solrosfrön i fågelbordet....och resten av flocken samsas under fågelbordet med herr och fru domherre..


(Fotona tagna 15:e november.)

Talltitan..

..är en livlig, liten besökare vid fågelbordet.

Den får bli dagens fågelbords-fågel här på bloggen.Som vanligt är fotona inte dagsfärska, utan från i söndags den 18:e november, eftersom jag tillbringar alla dygnets ljusa timmar på jobbet under veckorna.

Talltitan har inte visat sig i vår trädgård så värst många gånger ännu denna vinter.. men i fjol fanns det flera stycken här så hoppas de hittar tillbaka.

Precis som svartmesen är talltitan flitig på att vända ryggen till när den ska fotas:
Nere vid fågelbordet satt den dock still ett par sekunder....och började sedan ivrigt äta solrosfrön..(Mer intressanta saker om Talltitan finns att läsa på Sveriges ornitologiska sida.. )

Mat..

..till mesar, och andra små gäster.


Per har ju som bekant snickrat på en bastustuga under de senaste månaderna.. (Mer om det finns att läsa om i min Trädgårdsblogg).

Det blir en del virke över så jag passade på att lämna in en beställning till honom i går. Bad att han skulle skruva ihop en liten "talglåda" till våra små fåglar i trädgården.

Idag var den klar.Den fylldes med en blandning av jordnötter, vildfågelfröblandning, solrosfrön, muslie och några överblivna ostbitar.. För att "röran" ska stelna till en klump i lådan blandade jag i smält margarin och smält kokosfett.. Riktigt geggigt blev det....men stelnade snabbt till när den fick ligga ute i kylan på altanen en stund.


Lådan hängdes upp i björken..och jag hann bara kliva ett par steg tillbaka, så var första nyfikna talgoxen på plats för att undersöka vad det bjöds på:


Den höll sedan ett vakande öga på mig men lät sig väl smaka.Talglådan fick med andra ord väl godkänt så snickraren Per kan känna sig stolt.. :)

Fototävlingen..

.."Bästa novemberbilden" pågår för fullt hos Slottsträdgårdsmästaren.
Idag, lördag, ska bidraget in.. senast kl. 18.00.

Och jag är som vanligt ute i sista minuten.. fast denna gång skyller jag faktiskt lite på vädret. Det har inte varit så värst fotograferingsvänligt under november. Inte förrän idag!

Sol, -10 grader och gnistrande vit snö på backen.. sådan novemberlördag vaknade jag upp till i morse.

Har flugit runt med kameran i högsta hugg under förmiddagen för att hitta något vettigt motiv.. och nu återstår väl bara att välja ut något tävlingsbidrag, då..

Usch, vad svårt..

Glöm inte att surfa in hos Slottsträdgårdsmästaren och rösta på din favorit-november-bild!


Bråttom, bråttom.. (gulsparv)

En regnig och grå lördag..

..som denna passade det bra att ägna några timmar åt lite shopping i Luleå.


På vägen hem stannade vi till vid Selets bruk. Har fortfarande i färskt minne hur kul det var när vi för ett par år sedan såg strömstaren där vid bron. Efter det har vi varit dit flera gånger bara för att se om vi återser den trevliga, vinterbadande fågeln, och kanske lyckas fota den också, men icke.
Den har inte varit på plats, och inte var den där idag heller.


Vi fick nöja oss med en frusen promenad efter stranden.. njuta av ljudet av forsande vatten....och konstatera att naturen verkligen är gråare än grå en dimmig dag som denna.


Pers dotter roade sig med det alltid lika roliga "kasta sten" vid stranden....och hon var den enda av oss som inte frös.

För övrigt känns det skönt med helg. Men vädret kunde definitivt varit bättre..


Svartmesen..

..ytterligare en av gästerna vid fågelbordet i lördags.


Svartmesen är en pigg, liten krabat som jag sällan lyckats fotografera riktigt bra. Den brukar vara ganska orädd av sig så problemet är inte att komma den hyfsa nära.. men den är snabb och livlig.
Jag hinner helt enkelt inte med i svängarna med kameran när svartmesen är i fokus.

Så här gick det i lördags när den skulle fotas då den just hämtat ett solrosfrö vid fågelbordet och flugit upp i björken för att äta:


Hmm.. fel håll..vänd på dig, ber jag tyst för mig själv:
Yes! Plötsligt från rätt håll! Men upp med huvudet då, fortsätter jag muttra tyst..
..och när den efter måltiden äntligen lyfter på huvudet och visar upp sig i helfigur..ja, då är jag så klart för sölig:
Typiskt en svartmes, försvinner mitt framför kameran. Det har hänt mig många, många gånger förut.

I lördags satt den dock ganska  stilla på ganska lagom avstånd vid ett av fågelborden, så den fastnade på några foton.


Först vid landning..
..sedan lite skeptiskt blickande på mig..
..och till sist i sällskap av två talgoxar:Det var svartmesen, det..

Paret nötväcka..

..är tillbaka!I fjol gladdes vi åt att två nötväckor plötsligt dök upp vid fågelbordet.
Det blev mina allra första "Norrbottensnötväckor" eftersom jag tidigare bara sett fågeln nere i Mälardalen. Enligt fågelböcker ska den inte finnas så här långt norrut så desto roligare när den dyker upp.
Tydligen blev det sedan någon form av "Nötväckeinvasion" här uppe i fjol för det rapporterades plötsligt in till NOF från flera håll här i våra trakter att dessa fåglar synts till vid fågelmatningar.. Antar att det är den sibiriska rasen av nötväcka..
 


Och ja..nu är de alltså tillbaka! "Vårt par..".. jag vill ju i alla fall tro att det är samma par som var här i fjol. Men säker kan man ju inte vara.Fotona i detta inlägg är tagna i lördags, alltså 1:a november. Har ju sorgligt nog ingen möjlighet att se fågelbordets gäster under veckorna eftersom det är mörkt när man far till jobbet och ännu mörkare när man kommer hem.. men fyller på med frön och hoppas få se stora flockar med olika fåglar till helgen som kommer istället.


Blåmesen såg också till hamna på bild..

Tänkte denna fågelmatningssäsong försöka dokumentera lite flitigare här på bloggen vilka gäster som dyker upp vid våra fågelbord i trädgården. Det får bli lite foton tagna under helgerna och med text skriven under mörka vardagskvällar.. Alltså inte purfärska rapporter.. :)..och här fick den tuffa nötväckan en barsk blick från talgoxen.

Dagens fågel blev alltså nötväckan.


En dag i skogen..

..med lite oväntat slut.


Per är med i en jaktklubb här i Boden och hade idag som uppgift att röja sly. Eftersom vädret var hyfsat soligt följde jag med, inte för att röja, och definitivt inte för att jaga, utan för att få mig några välbehövda och efterlängtade timmar av vandring i skogen.

Stannade till vid en liten skogstjärn....där livet bokstavligen fryst till is.


Men fridfullt och vackert var det i sin enkelhet.


Det finns inte många färgklickar i den höstbruna naturen just nu.. så man stannar gärna till vid de få:I fågelväg såg/hördes det inte så värst mycket. (Kan ju bero på att Pers röjsåg överröstade det mesta på flera på flera hundra meters håll.)

Men en vackert vit plog av sångsvanar passerade långt borta.Och en nyfiken större hackspett gömde sig i talltoppen så fort jag riktade kameran mot den.


På vägen hem stannade Per till vid jaktstugan för att lämna tillbaka röjsågen. Ett par andra klubbmedlemmar fanns på plats och berättade att det just upptäckts att något så ovanligt som att en mårdhund gått i en fälla alldeles i närheten av stugan.

Varken jag eller Per har sett det djuret förr, varken i vilt eller fångat tillstånd så vi blev såklart nyfikna.
Mårdhunden har ju debatterats ganska mycket i media under senaste tiden.. de anses bl.a. kunna orsaka stor skada på fågellivet och sprida allvarliga sjukdomar, te.x. rabies. Att de ökat i antal här uppe i norr har bekräftats, men man vill ju liksom ändå inte tro att de finns så här nära inpå där man själv bor.  Mer att läsa om mårdhunden finns bl.a. i flera artiklar på SLUs sida. (Klickbar länk.)

Vi gick till fällan mårdhunden gått in i....och jag kan ju bara konstatera att det verkligen inte är bilder av detta slag jag har tänkt mig att lägga ut här på bloggen. Jakt och "djur i bur" hör definitivt inte hemma bland mina fritidsintressen.
Men samtidigt känns det bra att mårdhunden hindras från att sprida sig. Den tillhör inte vår naturliga djurfauna och den ställer ju faktiskt till med mer och mer skada.

Vid jaktstugan berättades det att denna mårdhund kommer att förses med sändare, släppas och sedan pejlas under en tid för att se om den har gryt och fler mårdhundar i sitt område. I artikeln på SLUs sida jag länkade till här ovan finns mer att läsa just om hur man spårar mårdhundar med sändare.


Det var vår skogssöndag, det.. med ett lite oväntat slut.

Vintern närmar sig..

..med stormsteg, känns det som.

Än så länge har vi snöfritt men frosten skimrar i vitt lite här och där. Och det har varit kallt under de senaste dagarna.. idag -5 grader under dagen och -10 nu på kvällen.


Under dagens långpromenad kunde det snabbt konstateras att det mesta går i brun färgskala just nu, och att isarna lagt sig på vattendragen här i trakten.

I vilket fall som helst var det skönt med solsken, ledig lördag och fotorunda runt kvarteren..

RSS 2.0