Årets första vårfågelskådning..

..blev det idag.


Äntligen är den långa vintern nästan slut och våren på god väg! Ännu har inte all snö smält bort men det töar och barmark kan skymtas lite här och där.

Eftersom jag varit dålig på att uppdatera här under de senaste veckorna kan nu nämnas att:

Bofinkarna kom den 6/4 till vår trädgård. Trots massor av snö och några minusgrader började de sjunga ett par dagar senare. Riktigt ljuvligt lät det!

Sedan dök en koltrasthanne upp iträdgården den 17/4 och dagen efter ringduveparet som vi nu haft på besök för tredje våren i rad. (Åtminstone jag inbillar mig att det är samma, gamla, trogna par..)

Under samma vecka sågs även de första tofsviporna här i trakten.

Första sädesärlan flög över vårt bostadsområde i förrgår, den 24/4, och morgonen efter sågs både storspov, flera tofsvipor, och ett par björktrastar och rödvingetrastar efter vägen till jobbet..

Då började det kännas som vår på riktigt!


Här följer nu en rapport från dagens skådningstur:

Vi åkte först till Alvik för att se tranorna, svanarna och gässen som man kunnat läsa rapporter om på NOF´s hemsida under den senaste veckan.


Precis innan vi skulle svänga av mot Alviksgården visade sig en varfågel alldeles intill vägen.

Snällt poserade den på en avbruten vägmarkeringspinne:


image267

Väl nere vid fältet skådades sedan tranor, sångsvanar, säd- och grågäss, kanadagäss, en vitkindad gås, kråkor, trutar, skrattmåsar, sånglärkor.. m.fl:


image268


image269

image275

En blå kärrhökshanne gled graciöst förbi. Likaså en falk som jag inte med säkerhet kunde artbestämma.. (Pilgrimsfalk hade setts under dagen så den kan ha varit den.)


En flock med flera hundra ringduvor hade strax innan vår ankomst landat i träddungen intill. De lyfte efter ett tag och blev till en imponerade syn mot den blå himlen:


image270

image271

Även en mindre flock snösparvar flög förbi:


image272

Enklaste motivet att fotografera blev tillsist sädesärlan som stolt spatserade omkring på vägen när vi satt och fikade vid dikeskanten:


image273

Efter drygt en timmes skådande fortsatte vi till Persöfjärden.. Stannade till vid rastplatsen intill E4:an för att se vad som fanns ute på vattnet i fågelväg:


image274

Även här fanns gäss och svanar, men även en hel del storspovar, knipor, bläsänder, tofsvipor, skrattmåsar, ett par gräsänder och minst två par av salskrake.


På väg hem såg vi både ormvråk och tornfalk intill vägen.


Det har varit en härlig dag ute i fågelmarkerna.. Måste erkännas att jag längtat efter den här våren väldigt länge nu, känns det som!


RSS 2.0