Fågelmöten 2010

Årets sista dag idag.
Dags att göra plats för nya foton i kameran och i datorn. Därför har några timmar denna morgon ägnats åt att rensa bort & sortera foton.. 
Passade samtidigt på att plocka ut några trevliga fågelmöten från året som gått:

Januari
En vacker sparvhökshane slår ner intill vårt fågelbord i gryningen. En av vinterns kvarstannande björktrastar får sätta livet till, men höken blir rejält mätt.
Februari
Ute vid fågelmatning vid Bodens södra skjutfält skådar jag min första norrbottniska mindre hackspett.
Mars
Den alltid så trevliga gråspetten kommer på besök till min matning i trädgården.
April
Flyttfåglarna börjar äntligen återvända! Helt oväntat får jag se två hämplingar i Bodsvedjan. Ytterligare ett nytt Norrbottenskryss!
Maj
Glädjande och vackert besök av rosenfinkar i trädgården! För första gången får jag besök av denna fågel vid fågelbordet.
Juni
Per & jag gör en tur till Muddus nationalpark. För första gången lyckas jag fånga korsnäbbar på bild.. ..och i trädgården har talgoxens ungar just lämnat boet.
Juli
Under en fisketur uppe i Kvikkjokksfjällen skådas bland annat ljungpipare....och smalnäbbade simsnäppa.
Augusti
En härlig helg tillbringas ute på Rödkallen där min livs första tobisgrissla fastnar på bild....och uppe i Junosuando stiftar jag nära bekantskap med en tjäderhöna.
September
Dommherrefamiljen gör besök i vår trädgård. För första gången får jag tillfälle att fota "ungdomarna" som ännu inte riktigt fått domherrefärgerna....och höstflyttningen börjar tydligen redan, eftersom bergfinkar dyker upp i trädgården....och jag tjuvstartar matningen. Lyckas nu äntligen med konststycket att fota hela paret nötväcka, alltså båda på samma bild.
Oktober
Ute vid södra skjutfältet skådas skogsfåglar, bland annat denna järpe....och hemma i trädgården flockas en massa sidensvansar....och senare under månaden får jag se min första Norrbottniska flock av stjärtmesar.
November
Lappmes i Kallax!
December
Kallt, snöigt, svartvitt.. Skatorna älskar min matning i trädgården, jag älskar dem inte lika hjärtligt....men gillar däremot de små färgklickarna i form av gulsparvar!
GOTT NYTT FÅGELRIKT ÅR!Gulsparvar..

Knappt hann julen passera och tomtefärgerna mattas av så blev det riktigt fint påskgult ute vid fågelbordet och i träden utanför fönstret!


Just nu är det nämligen gulsparvarna som dominerar i min trädgård.

 
De kommer i flock efter flock.. Sammanlagt har jag räknat till ca 50 st vid ett par tillfällen, men de är oroliga av sig och smått omöjliga att räkna exakt. Man hinner räkna ca 2/3 av flocken under fågelbordet innan alla som på given signal flyger upp i träden.. Detta upprepas gång efter gång när man försöker räkna dem.


Denna vinter har några av gulsparvarna tuffat till sig jämfört med föregående vintrar.
De sätter sig nämligen uppe i fågelbordet och trängs med flocken av pilfinkar som i vanliga fall är de som ser till att vara herrar på täppan dä uppe på "restaurangen".


Gulsparvarna har förr om vintrarna nöjt sig med att hålla till på marken under bordet.. Men i år är det extra trångt där nere, eftersom de är så många.
Kanske är det därför de tar mod sig och sitter uppe tillsammans med finkarna.


Lite gruff mellan måltiderna.Men mestadels höll de sams. Det har varit -25 grader hela denna dag så alla fåglar satt uppburrade i träden.


God Jul..

..och Gott Nytt År!

Som vanligt är det Per som författat Årskrönikan 2010 och letat fram årets foton ur arkiven, och eftersom krönikan summerar vårt år så bra blir det min jul- och nyårshälsning till alla bloggvänner.  

Klicka här för att läsa den!

Domherrar..

..fina julfåglar!

Det är inte konstigt att de gör sig så bra på julkort, domherrarna.
Så vackert röda, grå, vita.. Riktiga tomtefärger!


Domherrar.. Sammanlagt var de hela 14 st under en kort stund mitt på dagen.


Och snö har vi fått i massor så julstämningen blev extra hög ute under fågelbordet denna lördag.

Dock gjorde det snöigt grå vädret att färgerna inte riktigt kom till sin fulla rätt..


Domherre, grönfink och gråsiska.

..och för att inte störa de små liven mitt i maten höll jag mig inomhus vid fototillfället så skärpan är inte heller den bästa.

Men trevliga är de, alla småfåglar som ser till att plocka upp nedslängda frön under solros-frö-bordet.


Domherre och gulsparv.

Och vem är den skylldige "nedslängaren" av frön då, kan man ju undra?

Jo.. Bland annat dessa fyra:


Från vänster: Grönfink, domherre-fru, en till grönfink och pilfink.


Fågelmatning..

..uppskattas av de flygande vännerna ute i trädgården nu när det är närmare -20 grader och ont om timmar med dagsljus.Nötväcka, honan.

En kall decemberdag som denna bjuder jag fåglarna på färdigskalade solrosfrön. De är dyrare i inköp än de med skal på men är det snart jul så ska väl även fåglarna få det lite lyxigt!Blåmes.

Enda nackdelen med denna bjudning är att skatorna också älskar dessa frön. De kommer i så stora, dominerande flockar att småfåglarna inte har en chans att få äta sig mätta.. Därför har jag tvingats hänga fröautomaten precis utanför fönstret. Även dit vågar sig en och annan extratuff skata när jag inte ser på, men även småfåglarna hinner få sig några matbitar innan det tar slut.Talgoxehona.

Idag var det riktigt livat och flitig trafik till och från matstället.. och det visade sig ju faktiskt vara rätt kul att ha fåglarna bara några dm från fönstret när man skulle fota dem.Nötväcka, hanen.Blåmesen igen.


RSS 2.0