Vår på väg..

Det är mycket snö kvar ännu i skog och mark, nätterna har varit kalla med runt -13 grader och solen den har skinit hela påskhelgen!

Vi tillbringade skärtorsdagskväll till annandag påsk vid stugan. Och det var en riktigt härlig ledighet! 

Medan resten av familjen sov under morgontimmarna vandrade jag ute i skogen och letade bra fågelskådningsplatser inför våren.. och måste säga att jag blir mer och mer förtjust över den varierande naturen som finns i närområdet runt stugan.
Det finns bäckar, sjöar, gammal tall- och granskog, vacker björkskog, spännande bergsområden och lättillgängliga skogsvägar inom gångavstånd.


Björkskog intill en av bäckarna.
 
Det som hittills verkat mest intressant är ett naturreservat med namnet Svanahuvudet. Det är känt för sitt Långskägg, en lav som är mycket sällsynt här uppe i norr. När all snö förvunnit och det blir mer lättvandrat där uppe ska jag se om jag inte hittar laven.. Skogen i reservatet är full av gamla träd.. granar, tallar, asp, sälg.. Därför räknar jag med att där även finns en hel del fåglar att skåda!
Under den här helgen gick jag bara i utkanten av reservatet, njöt av mycket vacker utsikt trots att jag inte befann mig mer än några meter upp på själva berget.. Och fick ta del av hackspettskonserter utan dess like. Minst sex större hackspettar trummade och kivades i de gamla träden och paret spillkråka förde ett fasligt liv. 
som sagt.. det området kommer att få fler besök när våren nått lite längre!


Spillkråkehannen.


Utsikt ner mot stugan från Svanahuvudet.


Korpen flyger..

Intill "vår" sjö Lappträsket vid stugan finns ett utlopp där vattnet inte fryst till under hela vintern. I den vaken börjar nu svanar samlas i mängd. Under söndagen fanns där hela nio sångsvanar, och mitt i flocken en ensam kanadagås. I utkanten av vaken betade fem renar. Dagen efter hade svanarna ökat till tolv, så nog är det vår på gång även här nu!Från vaken forsar vatten iväg i Lappträskbäcken och där visade sig strömstaren upp från sin bästa sida under lördagsmorgonen. En vacker men ganska skygg fågel..Vid halvåtta på påskaftonsmorgonen gick jag ner till sjön och insåg att orrarna som setts där nere under hösten och vintern nu intagit sin spelplats! Den ligger inte allför långt från stugstranden så jag kunde stå där och spana ut över deras fina skådesspel.. Och jag har nu därmed äntligen skådat mitt livs första orrspel IRL! Missade dock höjdpunkterna av det eftersom jag var lite sent ute den morgonen så Per och jag (Ja, Per orkade för en gångs skull pallra sig upp i ottan!! :) ) gick ut en timme tidigare nästa morgon och stod vid stranden och inväntade orrflocken. Strax innan klockan sju anlände de, hela 18 stycken, och spelet satte i gång. Det var lite väl långt fotoavstånd.. men de svartvita prickarna ute på isen är alltså orrar..
Har ju tidigare nämt att vi sett utterspår nere vid stranden. Det har lett till att man med jämna mellanrum spanar efter det rätt sällsynta djuret.. Och nu under påskhelgen har jag haft turen att se den hela två gånger! Den verkar ha sin "motionsslinga" (eller kanske sin väg till och från födosöksplatser) precis förbi stugorna nere vid stranden. Kan lova att den håller ett mycket högt tempo när den passerar.. så hittills har jag inte lyckats fånga den på foto. Men en trevlig upplevelse att få se den! (Till Pers stora förtret har uttern inte behagat passera när han varit ute.. Senaste gången missade han den med ett par sekunder för att han stod inne i stugan och borstade tänderna när jag gick ut..men det heter ju att den som väntar på något gott, typ.. :) )

Och så till sist en bild igen på min stora favorit: Lavskrikan. Jag har ägnat lite tid nu under påskhelgen åt att tämja den, och det visade sig vara väldigt lätt. Några helger till där ute så hämtar den nog mat ur handen.
För övrigt verkar den vara allätare, det är inte bara talgbollarna den är intresserad av. Helgens höjdpunkt var: utspillda snabbmakaroner med korv. God tvåa kom en skinkskiva. Och till efterrätt en bullbit. Som lite nyttig variation erbjöd jag den jordnötter på påskaftonsmorgonen, men det betraktades mer som roliga leksaker som man kunde kasta omkring sig, än som mat.

 

Det var påskhelgen 2012 det.. inte alls illa! :)

RSS 2.0