En dag ute i bärskogen..

Gårdagen regnade bort totalt så idag gladdes vi åt att solen började skina redan under förmiddagen. Ganska kraftiga vindar torkade fort upp efter allt regn.. och vi bestämde oss för att bege oss ut i bärskogen.
Lingon (och ev. svamp) stod på tur.
Men det visade sig bli nästan lika mycket blåbärsplockning som lingonplockning, och som vanligt:
Inga ätliga svampar så långt ögat kunde nå.


Jag bar med mig kameran under hela, långa skogsturen. Har haft få fåglar i trädgården under den senaste tiden så nu såg jag verkligen fram emot flera timmars spanade efter trevliga fåglar ute i skogarna istället..
Och visst fanns det fåglar där.. Två korpar hördes ”prata” bortanför blåbärsskogen, en flock med obestämd art av korsnäbbar passerade på hög höjd, två gråaktiga fåglar som troligtvis var flugsnappare, flög i hastig flykt över stigen och två trastar, även de av obestämbar art passerade högt ovanför trädtopparna..
Alltså inte ett enda fototillfälle.


Men..
..väl hemma igen visade det sig krylla av fåglar i trädgården istället.

Gräsmattan på husets baksida fungerade som rastplats åt en herrans massa trastar! Ca 30 björktrastar och ca 5 rödvingetrastar lyckades jag räkna ihop i all villervalla..
Troligtvis var det betydligt fler eftersom flera av dem även satt uppe i träden. Det var trastar överallt, kändes det som.



Björktrast



Rödvingetrast


Mitt i flocken fanns även några bofinkar och gråsparvar. Och uppe i björkarna huserade flera flockar grönsiskor..
..varav en gjorde en mellanlandning på altanbordet:



Grönsiska


Det blev alltså plötsligt en massa fotograferande inomhus istället.. Genom matrumsfönstret var sikten god och fåglarna tycktes inte ens märka mig mitt i sin jakt efter något ätbart.



Till slut upptäkte dock en talgoxe mig där i fönstret.. och man skulle ju faktiskt kunna tänka sig att den ville säga något i stil med: -"Snart dags för fågelbord och solrosfrön, va!?"


Så då får man väl dra slutsatsen då:
Fågelskådning på hemmaplan går att lita på. Men släpa runt på en tung kamera ute i lingonskogen lönar sig icke.

Fyra liter blåbär och drygt sex liter lingon rikare blev vi dock, och fikat i skogsgläntan smakade otroligt gott, och promenaden över stock och sten gjorde gott för själen, så skogsturen var absolut inte förgäves.


Flugsnappande altanfågel..

..del två.


Den grå, lilla flugsnapparen jag bloggade om för några dagar sedan har gäckat mig ända sedan dess.. Den har slutat "krocka" med fönsterrutorna men däremot befunnit sig ute vid altanen ett antal gånger.

Jag har såklart smugit ut med kameran i högsta hugg.. men inte lyckats fota den.

Har antagit att det är samma individ jag sett flyga omkring utanför fönstret var och varannan eftermiddag.. ända till i kväll. Idag var det nämligen flera gråspräckliga fåglar därute, så har ändrat uppfattning och antar nu att det är en hel familj..


En av dem bestämde sig för att visa sig från alla sina bästa sidor, så länge jag höll mig inomhus och fotade genom fönstret. Gick jag ut flög den över till grannens altan. (Det upprepades tre gånger innan jag gav upp och tog sikte på den inifrån huset istället.)









Och..ja, det är väl ingen tvekan om att detta åtminstone är en grå flugsnappare?!

Men den här verkar vara en äldre variant än den förra..så troligtvis är det en av föräldrarna till ungfågeln.

När jag sedan gick över till köksfönstret satt det faktiskt en spräckligare variant av samma fågel på en av utemöblerna på den andra altanen..




Med andra ord: Flugsnappare vart man än väder sig!


Meståg..

..genom trädgården.


Förmiddagen ägnade jag åt att plocka vinbär. Stod i mina egna tankar och repade bär från en svartvinbärsbuske.. och hörde plötsligt ett mycket välbekant ljud.

Det visade sig komma från vårt fågelbord, det som står ute året runt men inte serverar några frön förrän senare under hösten.

Nötväckan!

Den gjorde en grundlig översyn av hela fågelbordet.. från kant till kant och därefter från tak till marknivå. Intresserat studerade den bordet från alla vinklar, hängandes uppochner vid taknocken, lät höra sina nötväckeljud med jämna mellanrum, och försvann sedan med ett smått irriterande tjatter upp bland tallarna en bit från vår trädgård. Tydligen missnöjd med den uteblivna servicen..


Den är alltså tillbaka igen! Ensam denna gång.. men kanske fanns kompanjonen där någonstans i närheten. De var ju två i våras när de hälsade på.. det var senast den 14 mars de sågs tillsammans på samma gren och allt..

Kanske kan jag nu se fram emot tredje vintern med paret nötväcka vid fågelbordet..!


Efter nötväckans besök dök det upp flera mesar i tallarna i utkanten av trädgården.. Talgoxe, blåmes, talltita.. Flera ex av varje.. De var svåra att se uppe i grenverket men de hördes desto mer. Under ivrigt tjatter undersöktes kottar och grenklykor.

Efter några minuter drog samlingen av fåglar vidare in i skogsdungen.

Tydligen är det höst eftersom mestågen börjat gå..


Talltita uppe i sitt rätta element..

Fönstergluttare..

Flera gånger under den senaste veckan har mystiska ljud hörts utanför vardagsrumsfönstret.


I kväll lät det först som om en liten fågel krockade med rutan.. En mycket svag duns så jag antog att fågeln inte skadade sig. Gick i alla fall ut och tittade så den inte låg avtuppad ute på altanen..
Såg varken ivägflygande fågel eller avsvimmad sådan.. så jag gick in och satte mig i soffan.

Strax därefter hördes ytterligare en duns mot rutan. Ännu svagare än förra gången..

Förbryllad tittade jag åter ut och såg..

..ingenting.


Började vid det laget misstänka busiga ungar..

..och lutade mig åter tillbaka i soffan.


Tredje gången gillt:

Ännu en duns, denna gång mot rutan närmast mig. Och den här gången hann jag i ögonvrån se skymten av en fågel som försvann ner på altanen.

Strax därefter hoppade den upp på fönsterbläcket, blängde in på mig, lade huvudet fint på sned.. och gjorde plötsligt ett hopp rakt upp mot rutan. Duns.

Därefter landade den på ryggstödet till en av trädgårdsstolarna ute på altanen. Och smaskade i sig en insekt.


Tydligen bedriver denna lilla krabat någon form av fönsterfångst av insekter.

Sädesärlor har ju rykte om sig att börja attackera speglar och fönsterrutor där de ser sin rival i form av sin egen spegelbild.. så jag trodde vid första anblicken att denna lilla, grå fågel höll på med något sådant.

Men med tanke på att den faktiskt smaskade i sig en insekt efter den sista dunsen tyder väl det hela mer på att den upptäckt ett ställe med lättfångade byten..

Hoppas nu bara att den inte blir för ivrig och smäller i pannan alldeles för hårt i rutan.


Och ja, vad är det för en fågel?

Jag är faktiskt inte helt säker.. Den knyckte på stjärten likt en flugsnappare, och är i storlek av en sådan ..men är ju alldeles för gråspräcklig i mitt tycke.

Ung svartvit flugsnappare?! Eller ung grå flugsnappare!?

Fågelskådare där ute, kommentera gärna!




("Fönstergluttaren" är fotad genom fönstret, av förklarliga skäl, därför är skärpan inte den bästa.)


En blick..

..från en smått irriterad björktrast.



 Han tyckte tydligen att jag kom och störde mitt i middagsvilan..

Ungar..

..lite här och var denna fina sommarmorgon.


Uppe i häggmispeln tigger blåmesungen högljutt mat av sin smått stressade förälder..



..och på cykeln sitter rödvingetrastungen väntandes på service..


En semestervecka söderut..

..är nu till ända. För en vecka sedan for vi ca 95 mil söderut efter E4:an och kom fram till min barndomsstad Västerås på lördagskvällen.


Snäcka "On the edge"

Veckan i Mälardalen har vi ägnat åt att hälsa på hos mina föräldrar och åt diverse kortare, mycket trevliga utflykter.. vi hann även med att besöka både Uppsala och Enköping under veckan, men..


Kopparödla bland kottar

..som vanligt är det många naturfoton och väldigt få stadsfoton i min kamera när jag kommer hem..
 

Törstig gräsand


..ändå har vi tillbringat betydligt fler av den gångna veckans timmar inne i städer än ute på landet.

Nåja.. bara att inse att det aldrig blir någon storstadsmänniska av mig.


För ovanlighetens skull ingen gråsparv, utan en bofink (hona), vid en uteservering

Och borta bra men hemma bäst skriver jag definitivt under på.

RSS 2.0