Svartskatatornet och Gammelstadsviken..

Det blev en fågelskådardag idag också..

Per och jag åkte iväg under förmiddagen, stannade först till vid Alviksgården.



Nybadad kråka, Alvik


Mängder av mås/trutfåglar som vanligt, bara några få gäss och svanar.. och faktiskt två örnar! Ganska långt borta, ovanför trädtopparna syntes de kretsa runt en kort stund, i dåligt ljus och svåra att se. Gissar dock på havsörn..



Skrattmås, Alvik

Där efter for vi vidare till Svartskatatornet.

Såg årets första stenskvätta efter vägen och väl uppe i tornet möttes vi av ett livfullt fågelliv ute på fjärden.

Bläsänder, knipor, vigg, gräsänder, stjärtänder (hela 8 par..), salskrake och gäss, varav två var vitkindade.. och årets första brushanar.

Det är bara en del av det vi såg, sammanlagt räknade vi ihop 23 olika arter som syntes/hördes under den tiden vid spanade, fikade och njöt av solskenet uppe i tornet.



Sädesärla, Svartskatatornet

Därefter bar det av till Gammelstadsviken. Vi hade packat ner middagsmaten i ryggsäcken och bestämt oss för att grilla ute vi fågeltornet.

Promenaden dit ut från parkeringen var blöt och slaskig.. mycket snö fortfarande kvar på stigen.

Väl uppe i tornet kunde vi konstatera att vi var där i tidigaste laget denna säsong. Isen låg kvar, knappt något öppet vatten alls, och därför inte mycket att se i fågelväg.

Men det visade sig efter en stund att ett brunt kärrhökspar använde viken till kvällsfödosökningsställe.. De flög över förbi tornet med jämna mellanrum ett antal gånger. (Antar att det var samma fåglar som återkom, annars måste det ha handlat om ett helt litet sträck av brun kärrhök..)

Även en fjällvråk passerade på låg höjd.

Tranor landade intill vassen, ett par av salskrake simmade i en del av det öppna vattnet och grågäss patrullerade ute på isen tillsammans med några storspovar. Tyckte mig även höra småspov längre ut..men är inte 100% säker.

Såg även årets första sävsparv och ladusvala.


Så.. med andra ord har det varit ytterligare en trevlig och fågelrik dag!


Vass i kvällsljus..

Kommentarer
Postat av: Anneli

Det har varit en riktig bra fågelskådarhelg förstår jag.Vet du, nu har jag läst så mycket om Alvik på din och Elsas blogg att jag blir nyfiken på stället.Det verkar vara ett riktigt smultronställe för fåglar.Hade varit skoj att kolla in stället....:).

Det ser ut som om den nybadade kråkan fortsatte sjunga efter duschen.Fina spegelbilder på måsarna och glimten i ögat hos sädesärlan ....Finemang!!



Anneli

2009-05-04 @ 19:01:13
URL: http://arctosphoto.wordpress.com
Postat av: Anonym

Oj, det var ett tag sen sist jag lämnade ett avtryck, men som vanligt härliga fågelbilder med trevlig natur-berättele tillfogad.

Så du har sett ladusvalan, jag har väntat på den varje dag men inte set ngn än...!

Ha det gott på dina fågeläventyr! /Bea

2009-05-04 @ 20:24:44
Postat av: matte

Kråkan var sötast .. och renast :)

Ha de!

2009-05-05 @ 15:19:45
URL: http://femtinio.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0