Kvällspromenad vid Avan..

Bara ca 2 km utanför Bodens centrum finns ett ganska litet men ändå fint fågelskådningsområde med namnet Storavans och Nedre Avans våtmarksområde..

Två små sjöar med tre fågeltorn, rastplatser, spång på de blötaste partierna och lättvandrad stig.. Som gjort för en trevlig kvällspromenad med kikaren runt halsen och fika i ryggsäcken. Drygt två timmar var vi ute, Per och jag denna kväll. (Sträckan är bara ett par km lång så det går att gå runt sjöarna betydligt fortare än så.. men vi tog det mycket lungt..)

Ute på sjöarna ligger isen fortfarande kvar, men efter stränderna finns öppet vatten.

Fågellivet var si sådär..

Från första tornet såg vi skrattmåsar i mängd, två sångsvanar, storspov, ett knip-par, ett vigg-par, kråkor, gräsand och årets första gluttsnäppa.



Under promenaden till det andra tornet fanns sädesärla och björktrastar på plats ute på ängarna. Även dessa trevliga, fyrfotade djur skådades..


..och trots att det på infotavlan stod att de inte gör en fluga förnär blev det inga närbilder..

Förresten finns det trevliga infotavlor om fåglar också efter hela promenadstråket. Man kan alltså skåda tavla och fågel på nästan samma gång..



Vid det andra tornet finns en strandäng där man ofta kan se vadare. I kväll fanns där tofsvipor och en enda svartsnäppa. Ute på vattnet syntes en stjärtandshane, knipor och även här: skrattmåsar i mängd.


Det tredje tornet ligger vid den andra sjön, Nedre Avan. Här häckar en stor skrattmåskoloni och bland dem ser man varje år många dvärgmåsar. Så även i kväll.. men dvärgmåsarna var ganska få.

En bisamråtta simmade förbi tornet och gulsparvar och rödvingetrast sjöng intill stranden.. Här hörde vi även årets första lövsångare.


..och jag som i min andra blogg gnällt om att  jag aldrig hittar tussilagon här i Boden fann ett helt gäng sådana under vår promenad!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0