Guckusko-skådning..

..och orkidévandring.

I går kväll drog ett gäng Strandskator, hela sju st, iväg ut i orkidéskogarna!
Vi hade en kunnig botaniker vid namn Tore med oss, och det var ju tur det.. Annars hade vi nog inte hittat något av allt det vackra vi nu fick se.

Huvudmålet med blomstervandringen var Guckuskona. Det finns en fin plats, mitt ute i en skog, där dessa rara växter visat sig trivas så bra att de bildat ett helt samhälle med många hundratals blommor..

..och vi hittade dit.I en solig, liten glänta....bland gran och tall, med ganska fuktig mark, och bland en hel del mygg blommade de så vackert..Riktigt fachinerande, avancerade blommor, tyckte jag som aldrig sett dem live tidigare.

När vi förflyttat oss till ett annat ställe, bort från "sumpmarken" fick vi skåda och känna den underbara doften av Nattviol, även det en orkidé, ack så vit och vacker.På samma ställe växte även nycklar, både Skogsnyckel..och Jungfru Marie Nycklar.Rena orkidéparken kändes det som, trots att det var i en enkel, vanlig tallskogs-utkant vi befann oss.

Fåglar hann jag inte kika så värst mycket på eftersom allt det vackra växte i marknivå, men en hackspettsfamilj gjorde sig ett fasligt liv över oss. Med bohål och ungar precis i närheten av platsen med Nattviolerna var de ordentligt upprörda över vår närvaro..

Och djurlvet i övrigt då.. ja, björn pratades det glatt, och smått oroligt, om i bilen på väg ut till skogen, (det är ett känt björntillhåll, den delen av skogen) men ingen sådan såg vi. (En vandrare med stor, grå hund i sällskap höll dock på att ge en mindre hjärtinfarkt åt några i vår grupp när hunden plötsligt skymtade till bland träden och gav i från sig knakande ljud under sin språngmarsch..) Den stackars mannen tittade förvånat på oss när vi utbrast
-Åh, vi trodde ni var en björn!! när han kom fram för att hälsa på det stora gänget av Strandskator mitt ute i mörka skogen.

Lite djurliv fångades dock på foto, mitt bland alla blommor:..och som summering av den mycket trevliga kvällen måste jag bara få nämna att jag tycket det är SÅ härligt kul att vara ute på sådana här små turer tillsammans med likasinnade människor, som beter sig precis som jag bland blommor, blad, små kryp och mossiga stenar..
Här nedan ett litet exempel på det.. Elsa in action. (Se hennes foton i bloggen Tornsvalan!)

Kommentarer
Postat av: Paula

Ja tänk att till och med orkideer trivs där uppe i norr! Jättefina bilder på blomster som inte jag heller har sett i verkligheten!

2010-06-22 @ 19:48:09
URL: http://paulaz.se
Postat av: Anonym

Vilka underbara bilder du har tagit på guckuskona! Blir våldsamt avundsjuk!

/Cyrene

2010-06-22 @ 19:49:02
Postat av: Lotta 8`)

Hej där! Vilka fantastiskt vackra blommor du har sett!!! Lycko dig! Har ju hört talas om att de finns vilt (Guckoskon) men jag har bara sett dem i Botaniska. Vackra bilder :) Må gott, 8`)

2010-06-22 @ 21:03:44
URL: http://lottastradgard.blogspot.com
Postat av: Elsa

Fy på sig! Fota gammalt folk utan att de är medvetna om det:)Fina bilder!! Som att återuppleva besöket. Vi måste hitta på flera såna här små "lagom-utflykter"!

2010-06-22 @ 22:20:08
Postat av: Veronica

Jag e ju lite trög på det här med det botaniska mångfalden... Har vi orkideér i sverige??!! skrattar Annat än den valiga "svensson-brud-orkideén" jag har från Ikea med andra ord.. =) Men va härlogt att se dom "live", dom är ju så vackra...

Ha en härlig midsommar! Kramen från skåne!

2010-06-24 @ 23:19:02
URL: http://humlanssurr.blogspot.com/
Postat av: Hannu

Hej !

Önskar dig och din familj en trevlig midsommarhelg!

/Hannu

2010-06-25 @ 23:23:01
Postat av: Moa

Åh.. så underbart roligt och så mycket fint ni hittade.. visste inte ens att de fanns, trodde inte riktigt på böckerna jag sett dem i att de skulle finnas vilda här i sverige. Nattviol har jag i min trädgård.. så ljuvlig o söt den också men guckoskon är ju en fantastisk skapelse. Ha det gott Monica

2010-07-03 @ 09:38:40
URL: http://moaslovelythings.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0