Livat vid fågelbordet..

..eller snarare under fågelbordet!

Nu har vi vinter utanför fönstret här i Boden. Vitt av drygt 1 dm snö och drygt 10 minusgrader. Och mörkt när man åker till jobbet på morgonen och mörkt när man kommer hem på kvällen..
Det trista med det är att jag inte ser något av livet vid fågelbordet under de veckodagar jag jobbar.

Därför såg jag i går morse fram emot att få skåda ut ur fönstret under den lediga lördagen!
Klev upp hyfsat tidigt, kokade mig en kopp kaffe och tittade ut.
Synen som mötte mig i gryningen var dock inte riktigt den jag förväntat mig..
Där ute hade hela Bodens skatflock party!
Under, över, i och runt fågelborden kalasades det av frön, talgbollar och jordnötter.. Det var drygt 20 glada skator plus en stor, fet kråka där ute.. och inget annat.
Frustrerat bankade jag i fönstret och körde något som liknade argsint indiandans vid altandörren för att jaga iväg dem.. och förstod nu plötsligt varför det varje kväll sett ut som kriget rasat vid fågelmatningarna under veckan.
Skatorna har inget bordskick!

Nåja.. Under hela gårdagen vaktade jag i närheten av köksfönstret.. Skrämde iväg skata efter skata så fort de försökte sig på att sno mat. (Grymt? Ja.. kanske det..de kan också behöva mat kan man ju tycka.. men det går definitivt över mina ekonomiska tillgångar att utfodra SÅ många glupska skator en hel, lång Bodenvinter!)

Idag var läget betydligt lugnare. En och annan skata har visat sig.. men även småfåglarna har vågat sig fram till fågelborden.
Eller rättare sagt till marken under borden.. Det är nämligen där alla frön hamnat efter skatornas kalas.

Gulsparvar, pilfinkar och gråsparvar trivs vid matningen där det serveras Vildfågelfröblandning.


Gulsparvshona till vänster, pilfink i mitten och gulsparvshane längst bak.

Vid det andra bordet med solrosfrön visade sig idag en flock fina domherrar, ett stort antal talgoxar, två talltitor, fyra blåmesar, två grönfinkar.. och på en mycket snabb visit kom även en av nötväckorna.


Domherre-fru och talgoxehona.

Talgbollen som i år inhandlats från Granngården verkar hyfsat populär.. Den hade besök av en större hackspett som sedan avlöstes av både mesar och pilfinkar.

Populärast i matväg är dock jordnötterna.. och de färdigskalade solrosfröna+cocosfett  som jag gjort egna "talgklumpar" av. Där var det flitig trafik av mesar, finkar och talltitorna. Fåglarna är verkligen specialister på att i första hand äta/hitta den mat som går enklast att få i sig och ger största energikicken.. Överlevnadsinstinkt! 

Ja.. söndag idag vilket innebär att det blir fritt fram för skat-kalas i morgon bitti igen då..
(Men jag hoppas verkligen att de hittat någon annan trädgård och fågelmatning nu när de blev portade härifrån under två dagar!)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0