Börja skåda fågel!

En ny, fin bok om fåglar finns att köpa, och vinna!
Den är skriven av två kvinnilga ornitologer, vilket ju är ganska ovanligt i fågelskådarvärlden.. Än så länge är det ju mest män i den "branchen", åtminstone här i Sverige. Utomlands är det tydligen mer vanligt med tjejer som gillar fågelskådning..

Boken heter "Börja skåda fågel", författarna är Gigi Sahlstrand & Eva Stenvång Lindqvist och den kostar 238:- hos Naturbokhandeln.

MEN: Alla som läser här och är snabba i svängarna kan vinna ett ex av boken!
På Strandskatornas hemsida har vi nämligen utlottning av ett sprillans nytt ex!

Surfa in dit snarast: Strandskatorna på nätet, och bläddra ner till rubriken "Ny bokrecension och tävling!"
Läs och delta i uttlottningen!! Sista tävlingsdagen är i morgon söndag, till kl. 12.00, så skynda!




Lappmesar och sibirisk nötväcka..

Idag blev det en fågelskådarförmiddag tillsammans med sex stycken Strandskatevänner.

Strax efter kl 9.00 lämnade vi Boden och åkte mot Luleå, genom ett vintrigt vackert landskap.. minus 13 grader, knarrande snö och solsken från nästan molnfri himmel.

Första stoppet blev vid fågelmatningen i närheten av Kallaxrondellen, matningen som numera heter "Gäddviksmatningen".
Därifrån har det under senare tid rapporterats lappmesar så vårt mål var att få se dem..
Och jodå, de fanns på plats! Ivrigt flög de fram och tillbaka mellan tallarna i närheten och fågelfröautomaterna.
..och jag har då aldrig hittills fotat lika många lappmesrumpor som denna förmiddag. De hade en frustrarande (o)vana att vända ryggen till så fort jag zoomade in..


Några av de andra Strandskatorna som kom från Luleå hade med sig jordnötter och solrosfrön som fylldes på i automaterna. Per fick äran att hälla i nötter.. och visade då till min stora förvåning att han faktiskt kan göra två saker samtidigt: Skåda lappmes och fylla på mat!


Sedan passade jag även på att öva upp min förmåga att fånga fåglar i flykten. Observera det konstnärliga, diffusa skenet eller vad det nu är, i fotot som följer..
Hmm, nåja.. Bättre lycka nästa gång heter det ju.


Det är i alla fall en fint roströd lappmes-bak på fotot. Fångad i flyktögonblicket. Om nu någon inte såg det.. :)

Det fanns även andra mesar än "lappar" vid matningen:




Blåmes överst, svartmes i mitten och så en ännu en lappmes underst.

Vi såg även en nötskrika, två talgoxar, ca fem talltitor, en skata.. och mesarna och titorna var mycket orädda av sig, de verkade mest bara nyfiket närgångna hela tiden då maten fylldes på.. Trevligt, trevligt!

Efter besöket vid skogsfågelmatningen åkte vi vidare mot Måttsund. Där bor en gammal dam vid namnet Ingeborg. Hon har äran att ha besök av en raritet vid sin fågelmatning i trädgården.. Nämligen en sibirisk nötväcka.
En art av väckorna som jag aldrig tidigare sett. Därför var det lite extra spännande att åka hem till henne och ställa sig ute vid fågelbordet och spana..

Där stod vi på rad, alla sju Strandskator. En god stund väntade vi..
Och så plötsligt!
Nötväckan kom infarandes, landade mitt i fågelbordet, rafsade runt lite bland maten, flyttade sig till en av de andra fröautomatena, befann sig på baksidan av den i några sekunder.. och flög i väg!

Underbart men kort möte med andra ord.
Jag kan ju inte påstå att jag hann studera den värst noga.. Men nu har jag i alla fall sett en sådan!
En Sitta europaea asiatica, Sibirisk nötväcka.

Och foto har jag på den! Så klart..

Hmm.. Ja, den är faktiskt där. Mitt inne i fågelbordet. Bakom alla kvistar. Jag lovar.. :)
Det är inte alltid lätt att fota fåglar, men spännande är det. Det kan jag också lova.

Medan vi väntade på nötväckan, väntade större hackspetten på att vi skulle försvinna så han fick komma ner och äta:

Det var som vanligt mycket trevligt att åka i väg på en sådan här Strandskatetur.. Och som vanligt finns det fler foton av andra deltagare på vår hemsida: Strandskatorna på nätet. Ta ett klick dit om du är fågelintresserad.. En bit ner på första sidan, under rubriken "Kort vy av väckan" finns dagens utflykt beskriven i ord och bild.

Väl hemma igen skådade jag lite gamla vanliga talgoxar och annat vid mitt fågelbord..
..och plötsligt dök vinterns första gråsiska upp!
En bra avslutning på en fin fågelskådardag.



Nötkråka och lavskrika..

..på samma ställe.

I morse hade jag och Per vägarna förbi en fågelmatning ute i skogen, vid Bodens skjutfält. Där ute bjuds fåglarna på både frön, talg och en vid det här laget nästan helt uppäten lax. Det är ornitologerna här i trakten som sköter om denna, plus ett antal andra fina skogsmatningar, till glädje både för fåglarna och oss fågelintresserade. Och idag var det var rejält livat runt matbordet på platsen som heter Torpvägen 4!

Tre nötkråkor mötte oss med livat kiv runt talghållarna.. och runt den upphängda laxen. De var dock svårfångade med kameran i det grådassiga vädret.

Strax efter att vi stannat där med bilen dök en lavskrika upp.. För första gången lyckas jag se den gästen vid matningarna ute på skjutfältet!
Och efter ännu en stund var det hela tre lavskrikor samtidigt på plats. Dock bara en av dem var snäll nog att sitta så pass still att den gick att fota:

Även en av nötkråkorna fick till slut nog av kivandet runt maten och tog en lite paus uppe på tallegren:

..eller nja, uppe i en björk var det nog.
Att fota både kråkan och skrikan på samma gång gick desto sämre..

Den ena högg in på laxen medan den andra gömde sig bakom grenarna i bakgrunden.

Men det var trevlig att möta dem alla!

Livat vid fågelbordet..

..eller snarare under fågelbordet!

Nu har vi vinter utanför fönstret här i Boden. Vitt av drygt 1 dm snö och drygt 10 minusgrader. Och mörkt när man åker till jobbet på morgonen och mörkt när man kommer hem på kvällen..
Det trista med det är att jag inte ser något av livet vid fågelbordet under de veckodagar jag jobbar.

Därför såg jag i går morse fram emot att få skåda ut ur fönstret under den lediga lördagen!
Klev upp hyfsat tidigt, kokade mig en kopp kaffe och tittade ut.
Synen som mötte mig i gryningen var dock inte riktigt den jag förväntat mig..
Där ute hade hela Bodens skatflock party!
Under, över, i och runt fågelborden kalasades det av frön, talgbollar och jordnötter.. Det var drygt 20 glada skator plus en stor, fet kråka där ute.. och inget annat.
Frustrerat bankade jag i fönstret och körde något som liknade argsint indiandans vid altandörren för att jaga iväg dem.. och förstod nu plötsligt varför det varje kväll sett ut som kriget rasat vid fågelmatningarna under veckan.
Skatorna har inget bordskick!

Nåja.. Under hela gårdagen vaktade jag i närheten av köksfönstret.. Skrämde iväg skata efter skata så fort de försökte sig på att sno mat. (Grymt? Ja.. kanske det..de kan också behöva mat kan man ju tycka.. men det går definitivt över mina ekonomiska tillgångar att utfodra SÅ många glupska skator en hel, lång Bodenvinter!)

Idag var läget betydligt lugnare. En och annan skata har visat sig.. men även småfåglarna har vågat sig fram till fågelborden.
Eller rättare sagt till marken under borden.. Det är nämligen där alla frön hamnat efter skatornas kalas.

Gulsparvar, pilfinkar och gråsparvar trivs vid matningen där det serveras Vildfågelfröblandning.


Gulsparvshona till vänster, pilfink i mitten och gulsparvshane längst bak.

Vid det andra bordet med solrosfrön visade sig idag en flock fina domherrar, ett stort antal talgoxar, två talltitor, fyra blåmesar, två grönfinkar.. och på en mycket snabb visit kom även en av nötväckorna.


Domherre-fru och talgoxehona.

Talgbollen som i år inhandlats från Granngården verkar hyfsat populär.. Den hade besök av en större hackspett som sedan avlöstes av både mesar och pilfinkar.

Populärast i matväg är dock jordnötterna.. och de färdigskalade solrosfröna+cocosfett  som jag gjort egna "talgklumpar" av. Där var det flitig trafik av mesar, finkar och talltitorna. Fåglarna är verkligen specialister på att i första hand äta/hitta den mat som går enklast att få i sig och ger största energikicken.. Överlevnadsinstinkt! 

Ja.. söndag idag vilket innebär att det blir fritt fram för skat-kalas i morgon bitti igen då..
(Men jag hoppas verkligen att de hittat någon annan trädgård och fågelmatning nu när de blev portade härifrån under två dagar!)


RSS 2.0