Kråkor..

..av olika slag.

 

Idag blev denna vinterns första skidtur äntligen av!

Väderomslag bjöd nämligen plötsligt på hela 30 grader varmare väder! (Dagens nollgradiga värme kändes behaglig jämfört med den gångna veckans -30-gradiga kyla!)

 

Vi packade in skidor och fikaryggsäckar i bilen och for ut till skogarna vid Bodens skjutfält. Tanken var att vi kunde skåda lite fåglar också.. jag var nämligen lite nyfiken på de fågelmatningar som finns där i området. Det har rapporterats rariteter som mindre hackspett, gråspett, nötkråka m.m. därifrån så chansen att få några nya, trevliga årskryss fanns ju..

 

Vi ställde bilen nära Värnbron och började skida västerut efter Vändträskån..Vitt och vackert, dock smått kylig motvind..och Per som åkte först hade det lite tufft i lössnön.

Bara efter ett par hundra meters skidande hördes första nötkråkan uppe i skogsdungen och liten stund senare dök den upp i en grantopp. Ganska långt bort men ändå ett nytt årskryss!

 Vi fortsatte ”pulsandet” i snön och gjorde fikastopp ca 1,2 km senare.
Per var djupt koncentrerad med att testa alla finesser på sin nyinköpta GPS som han äntligen fick tillfälle att pröva ute i ”vildmarken”.. (Han har gått på promenad med den här i kvarteret några gånger redan, men det blev lite extra spännande idag, ute i skogen, mer på riktigt, liksom, enligt honom..)
Vid fikat kommenterade han det hela med ett leende: ”Nu rör vi oss med noll meter/sekund..”

 

Efter pausen vände vi åter mot bilen.. och hann bara några meter när årets andra trevliga kryss plötsligt flög över våra huvuden och landade i en trädtopp:

 Spillkråka.

 

Två nya kråkkryss, med andra ord..

 

När vi kom till bilen var det fortfarande hyfsat ljust så vi stannade till vid fågelmatningen strax söder om bron. Där kryssade jag årets första svartmes.. Även hackspett fanns på plats, men bara den vanliga större sorten.

 

På vägen hem letade vi till sist upp matningsplatsen efter Torpvägen.. Det visade sig vara en rejält stor fågelmatning med både frö- och späckservering. Klockan hade passerat 14:00 och ljuset var inte längre det bästa men vi kunde dock njuta av en mängd av mesar! Talltitor, blåmesar, talgoxar, svartmesar. Det verkligen kryllade av småfågel vid det fågelbordet. Men inga ”rariteter” dock.

 

Nåja, kände vi oss vid det laget riktigt nöjda med dagens utflykt och åkte hemåt.

Men.. det var inte slutskådat ännu, visade det sig!

Ca en km hemifrån fick Per tvärnita och köra tillbaka en bit efter vägen.. Där satt nämligen en Järpe uppe i ett träd och åt av knopparna.

Årets första Järp-kryss därmed också noterat!

 

Det blev fågelmässigt en riktigt givande tur eftersom jag inte hade stora förväntningar på att se något speciellt.. och massor av frisk luft och lite motion fick vi ju på köpet!(Sorry att texter och bilder centreras lite konstigt.. Det är något mystiskt med den här bloggen ibland. Den styr och ställer själv utan att jag kan påverka. )


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0