Rödkallen tur & retur..

Förra helgen ägnades åt fågelskådning till havs.
Jag, Per och två fågelskådarvänner hyrde stuga och bokade båtresa ut till Rödkallen, en känd fågellokal långt ute i Lule skärgård.
Vi lämnade Luleå i strålande solsken fredag eftermiddag, den 13/8, och det visade sig, till vår stora glädje, bli nästan lika fint väder under hela helgen.Vi hade ganska stora förväntningar på att få se fåglar.. Ryktena har nämligen gått i fågelskådarkretsar att det ska finnas många arter där ute på den rätt karga skärgårdsön. Och vi blev inte besvikna!Redan under fredagskvällen kryssades det för fullt.
Fiskande tobisgrissla precis utanför stugen.Och småskrakefamilj likaså....och vigg med unge. (Den fågeln vållade stora artningsproblem.. Inte förrän hemma vid datorn och med hjälp av två kunniga oritologer har jag insett att det är en vigg. Där ute på plats fick vi för oss att den var i gräsandsstorlek, och grublade länge på om det var något mellanting mellan brunand-bergand.)Vitkindade gäss, som inte tillhör vanligheterna på våra breddgrader, visade sig vara Rödkallens härskare i gässväg. Vi räknade till hela 22 st. Grågässen var endast tre st. och kanadagässen två..Hussvalor svirrade runt husknuten och under taknocken på vår stuga häckade ett av paren. Känns som att de var ute lite i senaste laget..ungarna i boet lät ännu ganska små trots att det inte är många veckor kvart till hussvalornas flytt söderut. Många av fåglarna var rätt svårfotade, de var kvicka på att flyga iväg, eller gömma sig när kameran togs fram..Redan första kvällen kunde vi även konstatera att stenskvättor och ängspiplärkor tillhör vanligheterna på ön. Dessa två arter fanns överallt! Vissa stunder kändes det som att man bara såg sådana.. på varje sten satt antingen en lärka eller skvätta. Lite tjatigt i längden.. men vackra är de ju. (Nedan en stenskvätta.)För min del blev labben ett trevligt, nytt livskryss, har bara sett fjällabb hittills. Ett labbpar häckar i anslutning till ön och vi fick se dem jaga föda efter stränderna med jämna mellanrum. Den ena av dem hade en favoritspanarsten strax utanför stugan, men den hade full koll på hur nära en nyfiken fotograf fick komma. Så fort jag klev en meter för nära flög den.. så något bra foto blev det tyvärr inte.Lördag, mitt på dagen, när satt vi ute på stugaltanen och njöt av strålande solsken, förgylldes tillvaron plötsligt av en havsörn. Den kom inseglandes in över viken, gjorde ett flertal attacker mot både gässflockar och änder.. men lyckades inte fånga något. När den flög in över Storgrundet där skräntärnor och silltrutar har sina kolonier blev det ett fasligt skränade.. Alla tärnor, trutar och måsar på den ön lyfte som på en given signal och det hördes lång väg hur upprörda de var över den icke-välkomna besökaren.Förrutom dessa fåglar såg vi även en hel del andra arter.. Gulärlor, snäppor av olika slag, brun kärrhök, tornfalk, gök, enkelbeckasiner, strandpipare, roskarl, sävsparv m.m.. och denna lite svårbestämda fågel som jag tror är en ung brushane:Vår Rödkallenhelg kan sammanfattas med ett enda ord: HÄRLIG!
Det var denna sommarens trevligaste och roligaste resa för min del! Och ön är otroligt vacker och idyllisk. Männinskorna som har stugor där ute var mycket trevliga.
Fåglar fanns det gott om.
Och som sagt: Vädret var riktigt fint!
Jag vill tillbaka dit i vår igen när flyttfåglarna kommer..


Kommentarer
Postat av: Kattis

Vilken spännande och fin helg ni haft med många fina fågelobsar. Känns ju lite sorgligt när dom börjar ge sig av, tranorna brukar flytta från oss sista helgen i augusti och storspovarna har tystnat.

2010-08-20 @ 14:43:08
URL: http://katticke.blogspot.com
Postat av: Elsa

Härligt! Fint sommarminne attvärma sig på i vinter!

Håller med Kattis-vemodigt när de ger sig av.

2010-08-20 @ 20:25:34
Postat av: Kirsti

Kattis: Ja..nog är det vemodigt just under den här årstiden.. Det känns långt till vår, liksom! Men Tur är det ju att en hel del fåglar stannar kvar här under vintern. Vi får längta tillsammans efter storspovens vårsång så går vintern fort! :)

Elsa: Ja.. trots att det var lite höstkännsla över Rödkallen blir det ett sommarminne i kameran.. :)

/Kirsti

2010-09-11 @ 16:07:45
URL: http://naturligtvisfritid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0